неділю, 26 березня 2017 р.

Урок про космос

УРОК
СУЧАСНІ УЯВЛЕННЯ ПРО ВСЕСВІТ.  ПЕРЕВІР СВОЇ ДОСЯГНЕННЯ
Мета: розповісти учням про сучасні уявлення щодо складу Всесвіту; розвивати вміння порівнювати і робити висновки; перевірити знання учнів із вивченої теми; виховувати охайність під час письмової роботи.
ХІД УРОКУ
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
1. Природнича розминка «Чи вірите ви
Чи вірите ви в те, що?..
* Температура на поверхні Сонця сягає 6 тис. градусів, а в глибині — до 15 млн градусів.
 * Усі речовини, з яких складається Сонце, перебувають у твердому стані.
* Сонце постійно випромінює багато світла і тепла
.
* Сонячним світлом і теплом освітлюються й обігріваються планети, які рухаються навколо
Сонця.
* Планети випромінюють світло і тепло.
* Планети — холодні космічні тіла. Їх освітлює й обігріває Сонце.
* Планети світяться відбитим сонячним світлом.
* Шлях, яким планета рухається навколо Сонця, називається орбітою.
2. Гра «Упізнай планету за описом»
 * Мене називають «блакитною планетою», оскільки на мені багато води і я маю повітряну оболонку — атмосферу, яка надає мені блакитного відтінку. У мене є природний супутник — Місяць. Я маю одну унікальну особливість — на мені існує життя. (Земля)
* Мене називають червоною планетою із-за кольору моїх пустель. (Марс)
 * Я ношу ім’я римського бога морів. Я мерехчу блакитнуватим кольором, що нагадує блиск води. (Нептун)
* Я — найгарячіша планета у Всесвіті. Температура моєї поверхні може досягати до +500 °С. Названа жіночим ім’ям. У Древньому Римі була богинею любові. (Венера)
* Я — найближча до Сонця планета. Я дістала свою назву на честь римського вісника богів, бога торгівлі. Я обертаюся дуже швидко навколо Сонця — за 88 днів. (Меркурій)
* Я — дуже старий, тому лежу на боці і дуже мерзну. (Уран)
3.Робота в групах
1) Розгадування кросворда (один учень коло дошки)
По горизонталі: 1. Він знаменитий своїми кільцями. (Сатурн) 2. Цю планету Сонячної системи «закутує» товстий шар повітря, на ній достатньо світла і тепла. (Земля) По вертикалі: 1. Удень ми бачимо цю розжарену кулю. (Сонце) 2. Уночі їх безліч на небі. (Зірки) 3. Він — супутник Землі. (Місяць)
2) Тестування
1. Що таке астрономія?
а) Наука про Всесвіт; б) наука про будову людини; в) наука про рослини.
2. Скільки планет у Сонячній системі? а) 8; б) 7; в) 9.
3. Яка планета Сонячної системи найбільша? а) Венера; б) Сатурн; в) Юпітер.
4. Яка планета Сонячної системи найменша? а) Марс; б) Меркурій; в) Земля.
5. Яка планета має найбільше супутників? а) Марс; б) Земля; в) Сатурн.
3) Гра «Підписи»
 — Закінчіть підписи до малюнків. Довідка: індуси, індіанці, вавілоняни.
Всесвіт в уявленні древніх...Всесвіт в уявленні древніх... Всесвіт в уявленні древніх...
III. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ
— Ми  пригадали , як змінювались уявлення людей про Всесвіт у минулому  і сьогодні на уроці ми поговоримо про сучасну модель  Всесвіту. Ви дізнаєтеся про те, як досліджують космос у наш час, а в кінці уроку ви перевірите свої знання з цієї теми.

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1. Розповідь учителя
— Усю свою історію людство намагалося розгадати таємниці зоряних просторів. Сучасний етап дослідження Всесвіту, як вважають, розпочався більш ніж 400 років тому, коли поляк МиколайКоперник припустив, що Земля та інші планети обертаються навколо Сонця.(ФОТО) Його ідеї розвинув італієць Галілео Галілей.(ФОТО) Він один із перших застосував для вивчення зоряного неба телескоп і вдосконалив його, а також відкрив чотири супутники Юпітера, зорі Чумацького Шляху, описав поверхню Місяця, чим спонукав багатьох учених до подальшого вивчення небесних тіл. Аж до середини XX століття продовжувався період накопичення знань про космічні об’єкти завдяки удосконаленню будови телескопів, якими обладнували обсерваторії.(ФОТО)
Обсерваторія (від латинського слова «спостерігати») — наукова установа в спеціальній будівлі, де здійснюються систематичні спостереження за зорями, планетами та іншими космічними тілами.
— До речі, Україна — фактично найбільша за кількістю обсерваторій астрономічна держава в Європі. Обсерваторії часто зводять у горах, адже повітря там чистіше та прозоріше, тому зорі менше мерехтять і менше спотворюються їх зображення. У наш час застосовують новітні радіотелескопи, які вловлюють космічне випромінювання, усі сигнали записуються, а потім, після обробки на комп’ютерах, перетворюються на зображення. Так вивчаються нові планети, розгадуються таємниці Сонця, Місяця. Люди готуються до мандрівок просторами Всесвіту, як у фантастичних фільмах.
— Зауважте, першими «космонавтами» були тварини. Собак, шимпанзе, котів, черепах і навіть... перепілок та равликів учені долучали до вивчення впливу умов космічного польоту на живі організми. 3 листопада 1957 року на навколоземну орбіту вирушив перший космічний мандрівник — собака Лайка (малюнок). 19 серпня 1960 року були відправлені собаки Білка і Стрілка (ФОТО), які провели на орбіті 24 години, а повернулися на Землю у спеціальній катапультуючій капсулі.
— Нарешті у 1961 році свої космічні подорожі почала і людина. Проривом у розвитку вивчення космосу був політ першої людини, здійснений 12 квітня 1961 року. Перший космонавт Юрій Олексійович Гагарін (ФОТО) провів на навколоземній орбіті 108 хвилин, упродовж яких було вивчено, як людина поводиться в космосі і як почувається в умовах невагомості.  Українці побували в космосі одними з перших. Так, у 1962 році українець Павло Романович Попович(ФОТО) брав участь у третьому космічному польоті . А за часів Незалежності в 1997 році на американській станції впродовж 16 діб у космосі працював громадянин України Леонід Каденюк (ФОТО).
— А ще  українці здавна брали активну участь у вивченні космосу. Українське походження мали такі творці теорії космічних польотів, як Костянтин Ціолковський (до речі, повне прізвище — Ціолковський-Наливайко)(ФОТО), Микола Кибальчич, Юрій Кондратюк.(ФОТО) У Київському політехнічному інституті свого часу навчалися знаменитий конструктор Сергій Корольов. Активно розвивається космічна галузь і нині.
-- Проаналізувавши отримані дані, сучасні вчені пропонують таку модель Усесвіту: наша Сонячна система входить до складу Галактики (гігантського скупчення зірок) під назвою Чумацький шлях (фото). Наша та інші галактики, у свою чергу, утворюють скупчення галактик (фото), а вони — надскупчення (фото). Світ Усесвіту дуже різноманітний і вміщує незліченну кількість небесних тіл та їх систем. Таким чином, якщо уявити, що Земля — це наш космічний будинок, то в пізнанні Всесвіту ми лише тільки крок за поріг цього будинку.
Фізкультхвилинка «Обсерваторія»
— Хто вивчає зірки? (Астроном) Про зірки ми дізнаємося із спостережень учених-астрономів.
Щоб розглянути зірки, чим ми можемо скористатися? (Телескопом)
— Вирушаємо в обсерваторію (наукова установа, обладнана для астрономів), де свої спостереження астрономи проводять за допомогою приладу — телескопа.
Купол розкривається (ж-ж-ж),
Труба висувається (у-у-у),
Окуляр протирається (дмуть, труть: шик-шик),
Наводиться на небо (о-о-о),
 А на небі — зірки (чпок-чпок),
Астрономи захоплені (ах-ах-ах)!
2. Тематичне оцінювання за розділом «Всесвіт і Сонячна система»
VІ. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ. РЕФЛЕКСІЯ
Вікторина
* За уявленням цього народу Земля є плоскою і спирається на спини слонів, що стоять на черепасі. (Древні індійці)
* Цей старогрецький учений першим висловив ідею про кулястість Землі. (Піфагор)
* Старогрецький учений, який уважав, що центр Усесвіту — не Земля, а Сонце. (Аристарх Самос)
* Свої погляди про устрій світу цей старогрецький учений виклав у 13 томах праці «Велика математична побудова астрономії». (Клавдій Птолемей)
* Як називається наука про зірки та інші небесні тіла? (Астрономія)
* Як називається найближча до Землі зоря? (Сонце)
* Чому зірки мають різне забарвлення? (Зірки мають різну температуру.)
* Якою величиною вимірюють відстань в астрономії? (Світло- вий рік)
* Що таке галактика? (Галактика — це гігантське скупчення зірок.)
* Яку зірку називають дороговказною? (Полярну зірку)
* Де сьогодні день дорівнює ночі? (Сьогодні і завжди — на екваторі.)
— Наука постійно розвивається. Люди багато що дізналися про величезний Усесвіт, у якому ми живемо, навчилися запускати штучні супутники Землі і літати в космос. Направили космічні ракети на Місяць та інші планети, побудували обсерваторії, оснащені сучасною технікою — все це для того, щоб розгадати таємниці Всесвіту. Але ще багато чого належить зрозуміти й упізнати, можливо, робити це доведеться вам.

Додаток
Тести для тематичного оцінювання за розділом «Всесвіт і Сонячна система»
1варіант            1рівень                                                                                                                                                                            Дайте правильну відповідь.                                                  1. Сонце — це:       а) планета;          б) зоря;          в) супутник.                                                                            

2.Планети ценебеснітіла,якісвітяться:                                                                                                                      а) власним світлом;   б) світлом, відбитим від Сонця;    в) світлом, відбитим від Землі.            
3. До Сонячної системи входять:       а) 8 планет;          б) 10 планет;             в) 3 планети.                         
4. У кожної планети є: а) однакова кількість супутників;    б) різна кількість супутників.             
5. Що таке Всесвіт?                                                                                                                        а) Зірки, планети, які ми бачимо на небі;  б) неосяжний простір із зірками, планетами й іншими небесними тілами;          в) усі планети, що обертаються навколо Сонця.                                                                                                    
6. Яка планета має плоске кільце, що світиться?        а) Сатурн;       б) Венера;                      в) Нептун.                   
7. Екватор поділяє земну поверхню: а) на південну і північну півкулі; б) на західну і східну півкулі.   
8. Проміжок часу, за який Земля робить повний оберт навколо Сонця, називається:           а)місяцем;б)добою;в)роком.                                                                                                                      
ІІ рівень                                                                                                                                                 9.  Покажіть стрілками, які слова другого стовпчика відповідають кожному слову першого стовпчика.                                                                                                                                                                 Планета                                Місяць                                                                                                                             Супутник                               Марс                                                                                                                                     Зоря                                       Сонце

10. Допишіть речення.          Обертання Землі навколо ________ призводить до ____. (зміни пір року, своєї осі, зміни дня і ночі)      _______________ — це скупчення _________, що тягнеться світлою смугою з півдня на північ.       (Зоряний шлях, Чумацький шлях, комет, зірок).                                           
Шлях, яким ___________ рухається навколо Сонця, називається ____________.                                (Орбітою, Земля, Місяць, екватором, земною віссю)                                                                                                                                                               
11. Підкресліть «зайве».                                                                                                                                   Юпітер, Сатурн, глобус, Земля.                                                                                                                          Стрілець, Місяць, Малий Віз, Риби.                                                                                                                     Юрій Гагарін, Леонід Каденюк, Андрій Шевченко.                                                                                            
12. Поміркуйте. Запишіть своє міркування.                                                                                              Поміркуйте, чи обертаються навколо осі Південний і Північний полюси. Чим це можна пояснити 

2варіант     1рівень                                                                                                                                                                           Дайте правильну відповідь.                                                                                                                                                      
1. Сонце — це: а) найбільша з усіх зірок; б) найменша з усіх зірок; в) зоря середньої величини.                  
2. Земля — це: а) планета;      б) зірка;        в) супутник.                                                                                        
3. Земля навколо своєї осі:      а) обертається;                  б) не обертається.                                                  
4. Сонячна система — це:      а) Сонце і космічні тіла;          б) 8 планет.                                                           
5. Наша планета знаходиться на:            а) 2-му місці від Сонця;                    б) 3-му місці від Сонця.      
6. Яке небесне тіло не є планетою?  а) Земля;  б) Місяць;  в) Венера.                            
7. Що таке Сонце?        а) Зоря;         б) планета;         в) сузір’я.                                                                          
8. Рух Землі навколо Сонця спричиняє:      а) зміну пір року;           б) зміну дня і ночі.                                

ІІ рівень                                                                                                                                               9. Покажіть стрілками, які слова другого стовпчика відповідають кожному слову першого стовпчика:                                                                                                                                                                        Планета                               Місяць                                                                                                                                         Супутник                             Земля                                                                                                                                    Зоря                                     Сонце

10. Допишіть речення.                                                                                                          
    Уявна лінія, що проходить через ____ Землі та Північний і Південний полюси, називається ____. (Орбітою, центр, екватором, земною віссю)                                                                                                                  ____________ —                                        Найдальша ____________ від Сонця. (Меркурій, Нептун, планета, зірка, Земля).                                        
   Доба — це ____ години. За цей час Земля робить ______. (12, 24, повний оберт навколо Сонця, повний оберт навколо своєї осі)
11. Упізнайте планету за описом.        Я — друга планета від Сонця, маю ім’я богині краси, виглядаю, як дуже яскрава зірка, і ще мене називають «уранішньою зіркою».                                                                                                                  
12. Де на Землі бувають найдовший день і найдовша ніч?

Немає коментарів:

Дописати коментар